Matcha

Matcha is een poeder en wordt rechtstreeks verwerkt in je matcha drankje. Dit kun je op verschillende manieren bereiden van thee tot plantaardig melkdrankje door toevoeging van havermelk, amandelmelk of kokosmelk wordt het een Matcha Latte, het hippe gezonde drankje van deze tijd. Het poeder is prachtig van kleur en zit vol gezonde stoffen.

Op de matcha thee plantage worden de theeplanten overdekt, 20 tot 30 dagen voor de oogst. Dit stimuleert de productie van aminozuren en zorgt voor een hogere hoeveelheid chlorofyl. De chlorofyl zorgt voor een mooie heldergroene kleur. 

De Aminozuren in matcha zijn belangrijk voor het lichaam omdat het de bouwstoffen van eiwitten zijn. Eiwitten zijn nodig voor het behoud en vernieuwing van je spierweefsel, organen en voor je groei.

Chlorofyl bindt toxische stoffen vast en voert deze mee naar de ontlasting, waardoor we deze niet opnemen in ons bloed.

Een kop matcha thee bevat daarnaast calcium, kalium, vitamine A en C, eiwitten en ijzer. Al deze ingrediënten versterken ons immuunsysteem. Het drinken van deze thee geeft dus een flinke boost voor de gezondheid én het immuunsysteem. Matcha thee bevat ongeveer vijf keer zo veel antioxidanten als andere soorten thee!

Matcha bevat heel veel natuurlijke groene theeflavonoïden en levert een grote hoeveelheid antioxydanten, en dit is in aanzienlijke mate (60 %) en is 3 tot 4 x hoger dan groene thee. Antioxydanten kunnen we beschouwen als het verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Ze zorgen voor het stabiliseren van de vrije radicalen. Hierdoor vermijden we celbeschadiging, veroudering en verminderen we de kans op chronische ziektes.

Aantal oxydanten in matcha in verhouding tot andere voedingswaren :

Bron:Brunswick Labs (klinisch onderzoek)

Eenheid : Orac (Oygen Radical Absorbance Capacity)

BESCHERM JE HUID LANGS BINNEN EN BUITEN

Matcha Groene Thee Poeder is een fantastisch natuurlijk middel om je huid te verzorgen en om huidbeschadiging te voorkomen en te herstellen.

Je huid heeft er in vele opzichten baat bij, maar wist je dat Japanners matcha vooral gebruiken om veroudering van de huid (anti-aging) tegen te gaan? Verder kan Matcha helpen tegen oneffenheden in de huid zoals acne en bijdragen aan een stralende huid. Vrije radicalen leiden op lange termijn niet alleen tot tal van ziektes… ze dragen ook bij tot huidveroudering! Ze tasten het bindweefsel aan waardoor de huid na een tijdje minder elastisch wordt en zelfs rimpels ontstaan. Het is dus belangrijk dat je dagelijks een goede portie antioxidanten binnenkrijgt zodat ze je huid beschermen en de agressieve deeltjes geen kans krijgen.

Je huid is je grootste orgaan, je draagt er dus de beste zorg voor. Je huid bevat van nature al antioxidanten, maar door allerlei schadelijke factoren (zoals de zon) neemt het aantal vrije radicalen toe. Dan is die natuurlijke voorraad antioxidanten niet meer voldoende. Daarnaast neemt de hoeveelheid antioxidanten ook af met het ouder worden… dat verklaart ook waarom je op latere leeftijd een minder elastische huid krijgt.

Gelukkig kan je er zelf iets aan doen! Je tekort aanvullen, dat kan op 2 manieren (ze versterken elkaar): via voeding met een antioxiderende werking en via de juiste huidverzorging die verrijkt is met antioxidanten!

 

Je kunt Matcha dus beschouwen als een SuperFood!

Als het op voedingswaarde aankomt, dan staat het drinken van matcha gelijk met het drinken van tien koppen gewone thee, en dit terwijl het cafeïne gehalte onder controle blijft.

Matcha geeft langzaam energie af, die een hele dag aanhoudt, men voelt zich alerter, geconcentreerd en toch kalm. Ook reactietijd, geheugen en leervermogen verbeteren.

Het effect is anders dan van koffie, dat een snelle boost geeft en niet zo lang aanblijft. Matcha is minder belastend voor de maag dan kofiie maar ook minder verzurend.

Stoffen in matcha:

  • Matcha bevat een hoge concentratie aan caffeine (meer dan groene thee), deze zorgt mee voor de concentratie. 
  • Matcha bevat ook L-theanine, en deze wijzigt de effecten van caffeine : concentratie, reactietijd en geheugen worden verhoogd, een snelle daling van het energieniveau blijft uit.
  • L-theanine verhoogt het niveau van alfa golven in het brein, en dit zorgt voor ontspanning en vermindering van het stress niveau. 

Wanneer men zich vermoeid voelt, of zelfs chronisch vermoeid, dan kan matcha een mooie, langdurende ondersteuning bieden. Matcha lost de oorzaak van de vermoeidheid niet op, en veroorzaakt ook geen bijkomende problemen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de bloesuikerspiegel minder snel stijgt als men producten met matcha inneemt. Daarnaast wordt de spijsvertering verbeterd en is het goed voor de lever. Problemen met de spijsvertering en de lever liggen vaak ten grondslag aan de ziekte obesitas, wat overigens een symptoom is van een voortschrijdende diabetes mellitus type 2. Ze adviseren daarom voor mensen met diabetes, om dagelijks één tot twee kopje matchathee te drinken.

Wanneer en hoeveel matcha drinken voor maximaal effect ?

  • Het effect is maximaal wanneer het enige tijd verwijderd van de maaltijd wordt gedronken. Dus niet tijdens, net voor of net na de maaltijd. Dan kunnen de stoffen het best worden opgenomen.
  • Vanaf wanneer geen matcha thee meer drinken ?
    • Gemiddeld vanaf 16 uur geen matcha meer nemen.
  • Dosis : 1 of 2 normale dosissen per dag volstaan. Meer drinken is niet aanbevolen.
  • Matcha tijdens de zwangerschap is VEILIG, maar zoals bij alle cafeïnehoudende dranken en voedingsmiddelen, moet je voorzichtig zijn en oppassen dat je niet ongemerkt teveel binnen krijgt. De algemene aanbeveling voor zwangere vrouwen is om niet meer dan 200-300 mg cafeïne per dag te consumeren.

Mijn favoriete Matcha-drankje is met Barista Havermelk, deze melk schuim ik op in de opschuimer met een schepje matchapoeder erin.

Wil je het als thee drinken zorg dan dat het water niet heter is dan 80 graden celsius, anders proeft het heel grassig. Dus probeer eens een kopje Matcha i.p.v. koffie...

 

} Naar het overzicht
© 2024 Organic Beauty Point
Website door Hippit - Privacyverklaring